Bewonersavond vluchtelingen, waar is de Kralingse methode?

Wekelijks zien we op het journaal bewonersavonden over de komst van vluchtelingen naar een gemeente. Dikwijls lopen de emoties hoog op en loopt het behoorlijk uit de hand. De setting is meestal een gemeentebestuur op een podium en daar recht tegenover (hoe organiseer ik een goede confrontatie?) een groep bewoners die van alles mag roepen naar de desbetreffende burgemeester. Volgens mij leveren deze avonden vooral polarisatie en escalatie op en weinig dialoog. Soms denk ik, bestaat de Kralingse methode nog?

Er is niets nieuws onder de zon. Ongeveer tien jaar geleden, moesten er overal in Rotterdam opvangplekken voor daklozen en (voormalig) drugsverslaafden worden gerealiseerd. Een van de eerste locaties kwam in Feijenoord. Op het podium zaten burgemeester Opstelten en de deelgemeentevoorzitter en zij werden een avond lang uitgejouwd. De onlangs in de enkele kilometers verderop gelegen Beverwaard gehouden bijeenkomst over vluchtelingen toonde hiermee veel gelijkenis.

Kort na de bijeenkomst in Feijenoord, hielden wij in Kralingen-Crooswijk, waar ik deelgemeentewethouder was, een soortgelijke bijeenkomst, met soortgelijk resultaat. Mensen stonden niet alleen in de zaal te schreeuwen, maar zelfs op het dak en dreigden daar stampend doorheen te komen.

Bij een volgende te vestigen opvang hebben wij de werkwijze drastisch gewijzigd. Er kwam een aanpak die later in Binnenlands Bestuur als de Kralingse methode werd beschreven. Als bestuurders zijn wij persoonlijk alle deuren langsgegaan in de wijk waar de opvang werd beoogd. Wij hebben de bewoners een-op-een persoonlijk verteld wat het plan was en ze de uitwerking op papier overhandigd om rustig na te kunnen lezen. Daarbij zat tevens een uitnodiging voor een informatieavond. De informatieavond werd niet opgezet in een wij-zij-setting, maar door middel van thematische tafels. Bewoners konden rondlopen en per tafel gesprekken voeren, hun zorgen uiten en informatie krijgen. Hoewel ook toen niet iedereen blij was, was de sfeer een stuk constructiever en kon er met elkaar naar oplossingen worden gezocht.

Vervolgens werd er een buurtconvenant gesloten en werd er een bewonerscommissie ingesteld om de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Natuurlijk ging er ook toen wel eens iets niet goed, want het blijft een ingewikkelde opgave die je met velen samen moet oplossen. Toch werkte het een stuk beter dan de roeptoetersessies die ik wekelijks op het journaal zie.

bewonersavond vluchtelingen

 / Reacties uitgeschakeld voor Bewonersavond vluchtelingen, waar is de Kralingse methode?  / in Blog

Comments are closed.