Huurbevriezing heeft structureel effect op woningbouw: oliedom!!

Huurbevriezing, het klinkt als een sympathiek gebaar, maar het is raar! De bevriezing van de huren lijkt bedoeld te zijn als een coronacompensatie voor de sociale huurders. De vraag is, hebben zij opeens extra kosten dan? Afgezien van incidentele gevallen, waar je misschien in specifieke situaties iets voor zou kunnen doen, zie ik het niet. De grote klappen vallen bij de horecaondernemers en de middenstanders en die wonen niet in een sociale huurwoning. De corporatieklanten zijn veelal mensen in loondienst, met een uitkering of met AOW en die gaan er niet plotseling substantieel op achteruit.

Mocht het toch zo zijn dat deze doelgroep door corona massaal in de problemen komt, dan nog is huurbevriezing een verkeerde maatregel. Ervan uitgaande dat corona een tijdelijk probleem is dat alleen dit jaar speelt, zou je (als je dat al vindt), een éénmalige compensatie moeten geven. Echter de huurbevriezing heeft een structureel effect!

Stel de kosten en de huuropbrengsten van een corporatie zijn op t=0 100 en stijgen jaarlijks allebei met 2,5. Zie dan hier het effect van de bevriezing op t=1:

Kosten Opbrengsten Tekort
t = 0 100 100 0
t = 1 102,5 100 2,5
t = 2 105 102,5 2,5
t = 3 107,5 105 2,5
t = 4 110 107,5 2,5

Er is dan niet alleen dit jaar een tekort op de begroting van de corporaties, maar dat tekort is er vanaf nu elk jaar opnieuw. Het effect daarvan is dat de investeringsruimte van corporaties structureel afneemt, terwijl zij in deze krappe woningmarkt zouden moeten bouwen, bouwen en bouwen.

Het kabinet zegt dat ze de corporaties gaan compenseren, maar tot nu toe heb ik Kamerleden alleen gehoord over incidentele potjes en niet over structurele oplossingen.

Een alternatief zou technisch gezien kunnen zijn om dan volgend jaar de huren dubbel te verhogen. Dan lopen vanaf dat moment kosten en uitgaven weer gelijk op. Echter dit is onwaarschijnlijk omdat dan de huurverhoging in één keer voor huurders te hoog wordt, waardoor men dat niet snel zal doen.

Kortom, we zitten al in een coronacrisis en in een woningbouwcrisis en dan worden er dit soort domme maatregelen genomen, waar Kamerbreed mee wordt ingestemd. Ik vind het niet gewoon dom, maar oliedom!

Abonneer hier op mijn kwartaalnieuwsbrief.

 / Reacties uitgeschakeld voor Huurbevriezing heeft structureel effect op woningbouw: oliedom!!  / in Geen categorie

Comments are closed.