Sociaal domein transformeren of eerst beter uitproberen?

sociaal domein transformeren

Het sociaal domein transformeren is het motto van menige zorgaanbieder en gemeente. Na de transitie komt de transformatie. Er zijn financiële tekorten en die komen omdat we nog niet genoeg hebben getransformeerd. Ruim baan voor de transformatie! Ja het is hip en hype, maar moet het de hoogste prioriteit hebben? Volgens mij in veel gevallen niet.

Wat is er aan de hand?

Sinds 2015 is er in het sociaal domein al veel veranderd. Rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn verschoven. Verder zijn er nieuwe motto’s ingevoerd zoals: van achter naar voor, eigen kracht en één gezin-één regisseur-één plan. Ook is de bekostiging van de zorg in veel gevallen veranderd, zijn er wijkteams opgestart en zijn werkprocessen veranderd. Alles bij elkaar is het heel veel hooi op een vork.  Zo veel hooi, dat het niet verwonderlijk is, dat er hier een daar plukjes afvallen. Door de omvang, is het haast onmogelijk dat de hele zorgverlening probleemloos draait. In de praktijk schuurt het tussen hoofdaannemers en onderaannemers, de werkwijze tussen wijkteams verschilt, vraag en aanbod sluiten niet goed op elkaar aan, er is een gebrek aan sturingsinformatie, er zijn personeelsproblemen en zo nog wat zaken. Gevolg: kostenoverschrijdingen, wachttijden en soms kwaliteitsproblemen.

First things first

Er zijn problemen met kosten, wachten en kwaliteit. Wat moet je nu dus als eerste gaan doen? Zorgen dat de basis op orde komt en de eerste golf aan veranderingen sinds 2015 goed landt? Of, hals over kop een paar stevige transformatieprogramma’s starten om de boel nog verder door elkaar te husselen? Soms komt de verbetering doordat je fundamenteel andere dingen gaat doen en soms is dat ook nodig. Het is echter de vraag of dit van toepassing is op al die fancy transformatieprogramma’s die her en der worden opgestart. In veel gevallen is het beter om eerst te zorgen dat je de dingen die je doet, goed doet. Slagroom kun je pas spuiten als de taart is afgebakken en afgekoeld. Doe je het eerder, dan wordt het een rommeltje.


Meer lezen?
Help wat kost die hulp? Handreiking kostenbeheersing lokale hulp
Kostenbeheersing sociaal domein
– Hoe verder? Reflecties bij de transformatie van het sociaal domein. Twaalf interviews met hoofdrolspelers. 

 / Reacties uitgeschakeld voor Sociaal domein transformeren of eerst beter uitproberen?  / in Geen categorie

Comments are closed.